پیش از اینکه در مورد این پمپ بدانیم، لازم است با مفهوم «اسلاری» آشنا شویم. برخی از موادی که دارای خاصیت خورندگی و سایندگی دارند باید برای انتقال آنها از ملزوماتی استفاده کرد که ضد خورندگی باشند. اسلاری، ترکیبی است از یک از انواع سیال به همراه ذرات جامد. اینکه ویژگی ها و خواص جریان اسلاری چه باشد را، همان ذرات جامد مشخص میکنند. در صنایعی که با چنین موادی سر و کار دارند وجود پمپ اسلاری از ضروری ترین تجهیزاتی است که برای چنین کاری مورد استفاده قرار می گیرد.
پمپ اسلاری چیست؟
این محصول شرکت ما که با نام پمپ دوغاب هم شهرت دارد، پمپی است برای جابجا کردن سیالات خورنده و ساینده که در بخش صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. گاهی این پمپها با نام پمپ ضد سایش و پمپ مقاوم به خوردگی نیز شناخته میشوند. جنس بدنه پمپ اسلاری از چدن ضد سایش و آلیاژ فلزی است تا استحکام و مقاومت بالایی در زمان پمپاژ سیالاتی که دارای ذرات جامد هستند، داشته باشد. البته در بعضی موارد از پلاستیک هم استفاده میشود.
پمپ اسلاری نسبت به پمپهای مایع مقاومت بیشتری دارد. به دلیل همین حساسیت در کاربرد آن در انتخاب پمپ دوغاب باید به فاکتورهای مهمی توجه کرد زیرا بر قدرت و عمر پمپ اثرگذار خواهند بود. پمپ اسلاری در مدل های مختلف برای سیالاتی با دوغاب متفاوت تولید می شود. این پمپ قطعاتی قابل تعویض برای مقاومت در برابر سایش دارد. این محصول از نوع پمپ های گریز از مرکز می باشد.
انواع پمپ اسلاری
پمپ اسلاری دارای دو نوع پمپ سانتریفیوژ و پریستالتیک می باشد.
پمپ سانتریفیوژ اسلاری
از پرکاربردترین و متداولترین پمپهای دوغاب، پمپهای سانتریفیوژ اسلاری هستند. این پمپها برای به جریان انداختن اسلاری، از نیروی گریز از مرکزی که توسط پروانه ایجاد میشود، کمک میگیرند. این نوع خود به چند زیر دسته تقسیم می شود که در اینجا نگاهی کوتاه به کارکرد هریک از آنها داریم:
پمپ افقی یا پمپ لاینری
این پمپ به صورت افقی مورد استفاده قرار می گیرد و برای مقاومت در برابر خوردگی با موادی از قبیل آمورف، پلی اورتان، سرامیک، لاستیک طبیعی و الاستومرهای مصنوعی پوشیده می شود. انتقال مواد اسلاری که دارای ذرات ساینده مثل گل حفاری و کارهای سنگین این چنینی مورد استفاده قرار می گیرد. این پمپ افقی از کیفیت بالایی برخوردار است.
پمپ عمودی
از این پمپ که با مواد ضد ساینده پوشیده شده برای انتقال مواد و تخلیه مخازنی که دوغاب های غلیظ و ذرات جامد شیمیایی دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. نصب این پمپ راحت و آسان است. همچنین با داشتن آببند مانع از نفوذ دوغاب می شود.
پمپ مارپیچ عمودی
این نوع از پمپ قادر است تا مقادیر زیادی از ذرات جامد و موادی که حاوی ویسکوزیته های زیاد هستند را جابجا کند.
پمپ عمودی طبقاتی جریان مختلط
از این نوع برای انتقال آب استفاده می شود که بیشتر در اسکله ها برای جابجایی آب دریا مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین پمپ آب شور هم برای این کار مناسب است.
پمپ پریستالتیک اسلاری
نوع دیگری از انواع پمپ اسلاری، پمپ پریستالتیک اسلاری است که با نام پمپ غلتکی هم شناخته میشود. این پمپ در مجموعه پمپهای جابهجایی مثبت قرار میگیرد. لولهای انعطافپذیر دارد که سیال در آن به کمک چند غلتک حرکت میکند. در این نوع پمپها، سیال تنها با دیواره داخلی لوله برخورد میکند و به همین دلیل نیازی به استفاده از پکینگ و آب بند، شیرآلات و اورینگ نیست.
کاربردهای پمپ اسلاری چیست؟
کارکرد اصلی این پمپها در صنایع معدنی مختلف است. کارخانههای فرآوری که از سیستم جدایش خیس استفاده میکنند، یکی از مصرفکنندههای اصلی این نوع پمپها هستند. جا بهجای کردن حجم زیادی از دوغاب از کارکردهای این نوع پمپهاست. همچنین برای دفع بقایای موادی که در طی فرآیند سوختهای فسیلی در نیروگاهها تهنشین شدهاند، استفاده میشود. از دیگر کاربردهای پمپ اسلاری، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پمپاژ گل
- انتقال پالپ ساینده
- انتقال چیپس گندله
- انتقال ضایعات نفتی
- تخلیه کردن فاضلاب
- پمپاژ کردن نفت خام
- لایروبی کردن اراضی
- انتقال لجن کف مخازن
- انتقال دوغاب سنگ آهک
- استفاده در تصفیه فاضلاب
- صنعت زهکشی و شهرداری
- انتقال کنستانتره های معدنی
- انتقال پسماند طلا، روی و سرب
- بهره بردن در سیستم حفاظت از آتش
- انتقال پسماند حاوی ذرات ریز و درشت
- انتقال سیلیس، زغالسنگ و کنستانتره مس
- بهره بردن در صنایع دارویی، صنایع مواد شیمیایی، پتروشیمی، صنایع غذا، صنایع مواد شیمیایی و رنگ
در هر یک از موارد و صنایع یاد شده با توجه به نوع مواد از انواع مختلف پمپ اسلاری استفاده می شود.
پمپ دوغاب سیمان
معروفترین صنعتی که از پمپ اسلاری استفاده میکند، صنعت سیمان است. در ادامه چند مورد از کاربردهای پمپ دوغاب در این صنعت را بررسی میکنیم. پمپ دوغاب سیمان از نوع پمپ های افقی گریز از مرکز می باشد که از مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کارایی بالا
- ذوب فلزات
- عمر طولانی
- سنگین نبودن
- ساختار مناسب
- صرفه جویی در انرژی
- استفاده در لایروبی رودخانه
پمپ تزریق دوغاب سیمان
پمپ تزریق دوغاب سیمان نیز از دسته پمپ های گریز از مرکز قرار می گیرد که برای میکس و ترکیب پودر سنگ و آب روان کننده با غلظت بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
پمپ انتقال دوغاب
پمپ انتقال دوغاب در صنایع معدنی مورد استفاده قرار می گیرد و کار آن انتقال دوغاب مواد معدنی خورنده و ساینده می باشد.
پمپ اسلاری چه قطعاتی دارد؟
اجزای پمپ دوغاب شامل موارد زیر است:
- پروانه
- کیسینگ
- آب بندی
- یاتاقانها
- الکتروموتور
- پوسته پمپ
- ولوت
- درایو
- شفت
- محفظه آب بندی
کلیه اجزا این پمپ دارای خاصیت ضد سایش و خوردگی هستند.
نحوه عملکرد پمپ دوغاب
نحوه عملکرد این نوع از پمپ صنعتی نیز با سایر پمپ ها شباهت دارد. توسط موتور الکتریکی دستگاه، پروانه به شکل دایره وار می چرخد و مکش سیال انجام می شود و با کمک پره ها جابجایی سیال به سرعت انجام می شود و سرعت می گیرد تا به انرژی فشار تبدیل شده و سبب خارج شدن دوغاب از خروجی پمپ شود. در ویدیو زیر میتوانید با جزئیات بیشتری نحوه کارکرد این پمپ را مشاهده کنید:
مزایای پمپ دوغاب
- قابلیت مقاومت بالا در برابر خوردگی و سایش
- تعمیر و نگهداری آنها آسان است.
- هزینه های پایین جهت نگهداری و تعمیر
- انواع مختلف آن دارای توان های متفاوتی است.
- قابلیت گسترده ای در تغییر کاربرد پروانه دارد.
- جنس آن از کروم و منگنز دو لایه است.
- سایز پمپ اسلاری بین 10 تا 18 اینچ است.
- کیفیت و راندمان مطلوب و قابل قبولی دارد.
- تنوع خوبی در هد و دبی دارا می باشد.
- به شکل عمودی و افقی قابل نصب است.
- در ساخت آن می توان از متریال متنوعی بهره برد.
- دارای تنوع سایز است.
این ویژگی ها باعث شده تا با توجه به هزینه های بالایی که خرید پمپ دوغاب به همراه دارد، در دراز مدت مزایای آن بیش از این هزینه ها باشد.
معایب پمپ دوغاب
- استهلاک بالا
- قیمت نسبتا بالا
- نیاز به حجم و فضای زیاد برای نصب و راه اندازی
استفاده از پمپ دوغاب چه محدودیتهایی دارد؟
در بخش های قبلی با مزایا و فواید این نوع پمپها آشنا شدید، اما لازم است هنگام خرید پمپ اسلاری محدودیتهای آنها نیز در نظر گرفته شود. برای مثال:
- محدوده دمایی این پمپها از 30 تا 140 درجه سانتیگراد است.
- چگالی نسبی ذرات جامد بین 1 تا 6 باشد.
- دقت شود که محدوده PH سیال کاری از 2 تا 12 باشد.
- فراوانی حجمی ذراتی که در پمپ اسلاری هستند، بین 2 تا 50 درصد باشد.
- بازه دبی سیستم از 5 تا 1000 مترمکعب بر ساعت است.
خرید پمپ اسلاری
توصیه می شود در صورتی که قصد خرید پمپ دوغاب دارید حتما با یک فرد متخصص در این حوزه مشورت کنید زیرا پمپها با توجه به نوع کاربردهای مختلفی که دارند باید انتخاب شوند. همچنین میزان دمای سیالات، سرعت پمپاژ سیال، میزان دبی پمپ، میزان هد استاتیک پمپ، سایز پروانه، توجه به قطر لوله، جنس بدنه و بسیاری موارد دیگر از نکات خرید پمپ است.
پمپ اسلاری ایرانی
تنها 9 کشور در جهان به تکنولوژی تولید این پمپ مجهز هستند. ایران هم توانست به فناوری تولید پمپ اسلاری ایرانی دست پیدا کند. شرکت آبروان با استفاده از دانش متخصصین خود توانسته تا این پمپ را مهندسی معکوس کند و محصولی باکیفیت جهانی برای رقابت با شرکت هایی همچون وارمن (Warman) و متسو (Metso) به بازار عرضه کند. 18 ماه گارانتی و 10 سال خدمات پس از فروش تنها بخشی از مزایای خرید از شرکت آبروان است. برای خرید پمپ دوغاب ریزی و انواع پمپ دوغاب سیمان و غیره میتوانید با با در تماس باشید.
همه چیز امن و امان، با پمپ های صنعتی آبروان، محصولی از ایران
مجموعه آبروان، کلیه خدمات تعمیر و عیبیابی را برای مشتریان محترم خود انجام میدهد.
شماره تماس:
۰۲۱۶۶۹۳۸۸۱۴
۰۲۱۶۶۴۳۵۴۵۳
۰۲۱۶۶۹۲۴۲۹۴
۰۲۱۶۶۵۷۳۵۰۳-۴
دفتر مرکزی:
خيابان آزادي ، بعد از چهارراه خوش، پلاک 223، طبقه فوقاني بانک ملت
آدرس کارخانه:
بابل،شهرک صنعتی بندپی(رجه)
لینک کوتاه: go.abravanpump.com/slurry