امروزه انواع مختلف پمپ سانتریفیوژ (Centrifugal Pump) یا پمپ گریز از مرکز به طور گسترده در فرآیندهای خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. این مقاله شما را با انواع این پمپ ها، کاربردهای مناسب هر یک و مزایا و معایب آنها آشنا می کند.
شرکت پمپ سازی آبروان تولیدکننده انواع سری های پمپ گریز از مرکز میباشد. با کلیک روی هریک از موارد زیر میتوانید، مشخصات فنی پمپ را مشاهده کنید. در ادامه این مطلب نیز انواع این پمپ ها را بیشتر بررسی میکنیم.
در واقع می توان گفت که اساس کار پمپ سانتریفیوژ تبدیل انرژی است. برای درک بهتر، فرایند تبدیل انرژی را به صورت مرحله به مرحله در زیر خلاصه می کنیم:
ابتدا مایع به نازل مکش پمپ وارد شده و پس از آن به داخل پره چرخان پروانه وارد می شود. موتور یا توربین تامین کننده انرژی پروانه است. سپس پروانه چرخان که از موتور یا توربین انرژی گرفته است با نیروی گریز از مرکز مایع را به سمت خارج هدایت می کند.
در طی این فرآیند مایع به سرعت و فشار می رسد. در نهایت مایع به محفظه ولت وارد می شود که این محفظه باعث کاهش سرعت و افزایش فشار آن می شود و همچنین مایعات را به سمت نازل تخلیه هدایت می کند. در این ویدیو شما میتوانید به صورت تصویری با نحوه کارکرد پمپ سانتریفیوژ آشنا شوید.
اصلی ترین تفاوت بین یک پمپ گریز از مرکز، شعاعی و محوری بودنش در جهت گیری میباشد.
بسیاری از سیستم های پمپ سانتریفیوژ پیکربندی شعاعی دارند. طراحی این پمپ ها به گونه ای است که اجازه حرکت مایعات از داخل به خارج را می دهد. مایع پمپ شده از طریق لوله کشی پایین دست تحت فشار قرار گرفته و از آن خارج می شود. طراحی این پمپ ها به گونه ای است که موجب تسهیل جریان حرکت به بیرون می شوند. استفاده از پروانه در این نوع پمپ سرعت جریان رو به بیرون را افزایش می دهد.
پمپ گریز از مرکز نوع شعاعی هر دو جهت افقی و عمودی را دارد. هر دوی این جهت ها مزایای منحصر به فردی دارند. اما یکی از مزایای نوع افقی که باعث شده است که بسیاری از شرکت ها آن را ترجیح دهند، سهولت دسترسی به اجزای داخلی این نوع پمپ جهت انجام تعمیر و نگهداری است. بیشتر پمپ های مورد استفاده در نفت و گاز در این گروه قرار می گیرند.
وقتی سیال به موازات شافت پمپ جریان می یابد به آن پمپ جریان محوری گفته می شود. تولید جریان در این پمپ ها از طریق حرکت پیشرانه پره های پروانه (به عبارتی از طریق اثر بالابرنده) صورت می گیرد. پمپ های گردش آب از این نوع پمپ ها هستند.
وقتی جریان سیال مخلوطی از دو جریان شعاعی و محوری باشد به آن پمپ جریان مخلوط گفته می شود. در واقع جریان بین پمپ نوع شعاعی و محوری مبادله می شود. این ساختار می تواند از طریق افزایش مناسب فشار، دبی بالا را کنترل کند.
انواع پمپ گریز از مرکز را می توان بر اساس کاربری و نیاز با قرار دادن یک، دو یا چند پروانه در داخل محفظه آنها تولید کرد. پمپ های گریز از مرکز بسته به تعداد پروانه های موجود در تنظیم آنها به انواع زیر طبقه بندی می شوند:
تنها یک پروانه در داخل محفظه این نوع پمپ تعبیه شده است. وجود یک پروانه و طراحی ساده آن باعث می شود که تعمیر و نگهداری از آن بسیار آسان شود. معمولا این نوع پمپ برای تاسیسات با فشار کم و دبی زیاد بهترین عملکرد را دارد. در بیشتر موارد این پمپ دارای هد پویای کل کم تا متوسط و جریان زیاد است.
یک پمپ سانتریفیوژ دو مرحله ای دارای پروانه های دوتایی است که با هم کار می کنند تا مایعات فرآیند مرتبط را پمپاژ کنند. این دستگاه بهترین وسیله برای کاربردهای با هد متوسط است.
در این سیستم پمپ از سه پروانه یا بیشتر جهت رسیدن به حداکثر بازده استفاده می شود. پمپ های چند مرحله ای بهترین گزینه برای کاربردهای با هد بالا هستند. منظور از هد پمپ، فشاری است که توسط ارتفاعی که پمپ می تواند مایع را بالا ببرد تعیین می شود.
نکته مهم در این پمپها این است که برای سادهسازی مسائل، جریان جرمی سیال در تمام مراحل یکسان در نظر گرفته میشود. نکته دیگر این است که هر مرحله یک افزایش فشار بر سیال اعمال میکند بنابراین با استفاده از پمپهای چند مرحله میتوان مقدار زیادی افزایش فشار و یا افزایش هِد بر سیال اعمال کرد. شکل زیر نمایی از یک پمپ چند مرحله را نمایش میدهد.
منبع: فرادرس
پمپ های سانتریفیوژ را می توان بر اساس نوع پروانه نیز به صورت زیر طبقه بندی کرد:
این پمپ شامل یک پروانه دو مکشی است و امکان ورود مایع از دو طرف تیغه ها وجود دارد.
پمپ های حاوی این نوع پروانه دارای قابلیت انتقال روغن و مایعات انتقال گرما می باشند.
اغلب از این نوع پروانه در پمپ های خودکار استفاده می شود. پروانه باز شامل یک سری پره متصل به یک واحد مرکزی است. این کار برای نصب روی شافت انجام می شود. از جمله مزایای یک پروانه باز این است که کمتر دچار گرفتگی می شود و حتی تمیز کردن آن در صورت گرفتگی نسبت به یک پروانه بسته آسان تر است.
وجود دیواره پشتی در این نوع پروانه باعث استحکام بخشیدن به آن می شود. معمولا از آنها برای جریان مایعاتی که دارای ذرات جامد هستند، استفاده می شود.
این پمپ با استفاده از یک پروانه تک مکشی امکان ورود مایعات به پره ها را فقط از یک طرف فراهم می کند.
پروانه بسته متداول ترین پروانه موجود در صنعت به شمار می رود چرا که قابلیت به جریان انداختن مایعات فرار و منفجره را دارد. این نوع پروانه ها معمولا در مورد مایعات شفاف کاربرد دارند. از جمله معایب آنها این است که برای مواد جامد عملکرد خوبی ندارند و چنانچه دچار گرفتگی و انسداد شوند، تمیز کردن آنها دشوار است.
همه پمپ دارای مزیت ها و معایب مخصوص به خود هستند. در هنگام خرید انواع پمپ باید با توجه به نیاز خود بهترین پمپ را تهیه کنید. در این قسمت به مزایا و معایب پمپ گریز از مرکز می پردازیم.
هنگام خرید پمپ سانتریفیوژ بایستی حتما نکاتی را مد نظر قرار دهید. انتخاب پمپ مناسب به عوامل مختلفی از جمله ساخت، کاربرد، طراحی، مایعات پمپاژ شده، فشارها و دمای مورد نیاز، انطباق و سرویس بستگی دارد. بنابراین هنگام خرید این پمپ ها بایستی تمامی این موارد را در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین پمپ های گریز از مرکز را که کاملا متناسب با فعالیت شما هستند خریداری نمایید.
شرکت آبروان با بهره گیری از تجربه و دانش گروه مجرب و حرفه ای خود در زمینه تولید انواع پمپ های سانتریفیوژ با کیفیت بالا و ارائهی قیمت های رقابتی بسیار حرفهای عمل می کند. با توجه به تنوع بالای پمپ های ارائه شده توسط شرکت آبروان، شما می توانید برای دریافت مشاوره خرید با ما در تماس باشید.
Abravan Pump
پـمـپ سـازی آبـروان
Abravan Pump
پـمـپ سـازی آبـروان
6 پاسخ
برای پمپاژ روغن در کارگاه صنعتی نیاز به پمپ داریم. از پمپ سانتریفیوژ میشه استفاده کرد؟
پمپهای سانتریفیوژ معمولاً برای پمپاژ مایعات غیر ویسکوز، مانند آب، روغن و سایر مایعات صنعتی استفاده میشوند. با این حال، برای مایعات بسیار ویسکوز یا حاوی ذرات جامد، بهتر است از پمپهای مخصوص یا دیافراگمی استفاده کنید.
پمپ سانتریفیوژ نیاز به نگهداری خاصی داره؟
بله، پمپهای سانتریفیوژ نیاز به نگهداری دورهای دارند تا عملکرد بهینه خود را حفظ کنند. بررسی سطح روغن، تمیز کردن فیلترها و کنترل لوازم جانبی از جمله کارهایی است که باید به صورت منظم انجام شود.
عمر مفید پمپ سانتریفیوژ چقدر هست؟
عمر مفید یک پمپ سانتریفیوژ معمولاً بین 10 تا 20 سال است، البته این موضوع به نوع پمپ، شرایط کارکرد و نحوه نگهداری آن بستگی دارد. با نگهداری صحیح و استفاده مناسب، میتوانید این عمر را افزایش دهید.